Воспоставено е општо мислење дека детската храна не треба да содржи зачини. Да, тоа се однесува на солта и шеќерот, но зачин од билки може да се додадат во детската исхрана веќе од деветиот месец. Нормално, важно е да ги доадавате постепено, како што правевте и со воведувањето на нови намирници во исхраната и во мали количини.

Во кашите, според американските педијатри, слободно можете да додадете босилек, магдонос, оригано, нане, цимет, рузмарин, ѓумбир и ким. Зачините воведувајте ги на две недели, еден по еден, како би можеле да видите како вашето бебе ќе реагира на секоја од нив. Дури кога ќе бидете сигурни дека не постојат алергиски реакции, внесете нов зачин.

Соработка со: Bebe Boom