Житни култури (Ceralije)

Оваа група вклучува: ориз, пченица, пченка, 'рж, јачмен и овес.

Зрната претставуваат голема количина на јаглени хидрати, кои се добри извори на енергија. Содржат растителни влакна, кои имаат важна улога во одржувањето на функцијата дигестивниот систем. Тие се добар извор на Б витамини. Зрната содржат мала количина на масти и минерали.

Тоа е обично во комбинација со храна од животинско потекло, а со тоа има и подобрување на амино киселинскиот состав (бисквити со млеко, попара сирење, палента со млеко). Може да се комбинираат и со овошје.

Пченицата, 'ржот и јачменот содржат многу глутен кој предизвикува предиспозиција за целијачна болест. Затоа, овие зрна може да му се даваат на бебето само по 6 месец од животот.

Тие може да се конзумираат во форма на зрна,снегулки, брашно или различни производи од брашно. Секогаш е подобар нелупениот производ и од неодамна се почесто се користат во форма на снегулки.

Во текот на денот, на бебето можете да му дадете најмногу онолку лажички житарици колку што бебето има месеци.

Внесувањето на големи количини црно брашно може да ја спречи апсорпцијата на калциум во цревата, што придонесува за развој на рахитис. Покрај тоа, еден дел останува неразложен во долниот дел цревниот тракт, каде што ферментираат бактерии кои можат да предизвикаат дијареа.

Житариците мора да бидат добро варени или на друг начин термички обработени, процес кој во просек трае околу 30 минути. Денес, постојат инстант житни производи, кои не треба да се готват.

На доенчиња до 6 месеци треба да им се даваат житарки без глутен збогатени со железо. Затоа е добро за вашето бебе да му дадете житно-млечна каша без глутен од програмата на Милупа,кое во својот состав има адаптирано млеко и различни житарки.

Исто така имаат широк спектар на различни овошни вкусови, чоколадо, ванила и други. Секако дека во програмата на Милупа може да се најде омилениот вкус на житно-млечна каша.

Од 5 месец се препорачува воведувањето на каша од ориз или пченка каша, во комбинација со мајчиното млеко или адаптирано млеко. Ова млечна каша содржи многу благи состојки, лесно е сварлива и не содржи глутен. Млечната каша ги задоволува зголемената потреба од енергија кај доенчињата на оваа возраст.

Идеално време за овој оброк е 30 минути до еден час пред вечерното капење (за бебиња кои се дојат), или последното шише млеко (за бебиња кои се хранат со адаптирано млеко).

Каша од млеко и житарки

200 гр млеко

14 г оризово брашно бисквити или мелени бисквити (3 лажици рамни)

10 г шеќер (2 кафени лажички)

Се заедно се готви 10 минути на умерена температура. Со неразблажено млеко може да се подготви каша и од пченица и гриз. Каша од гриз се дава по 8 месеци. Во млечната каша може да се додаде: какао, чоколадо и ванила - во 9 месец од животот. По додавањето на сите адитиви кашата се готви уште 2-3 минути.

Гриз со млеко

100 мл млеко

50 мл вода

4 г гриз

5 г шеќер

Гриз се готви со топла вода. Кога ќе згусне, мешајќи постојано се додава млекото и варете околу 10 минути. Потоа додадете шеќер и гответе уште 5 минути. Во жешката каша може да додадете путер.

Сутлијаш

50 г измиен и исчистен ориз

250 мл млеко

2 лажички шеќер

(Може малку ванила и чоколадо)

Оризот се става во сад со вода и се готви 2 минути, а потоа го процедувате. Зовријте го млекото со шеќерот и ванилата. Додајте го варениот ориз и готвте на тивок оган додека оризот не омекне. За постари доенчиња додадете чоколадо на крајот на готвењето.

Соработка со: Bebe Boom