По дефиниција на американската академија за алергија, астма и имунологија, алергија е "стекнат капацитет" за развој на алергиски реакции.
Алергии настануваат кога телото реагира на безопасни материи од животната средина. Антителата кои се вклучени во алергиски настани се најповолни за "имуноглобулинот Е (IgE). ИгЕ антитела се врзуваат за рецепторите, специфични клетки убијци ", маст клетките, кои содржат хистамин. Кога ИгЕ се врзува со маст клетките, се ослободува хистамин, кој се обидува да ги предупреди против "непријателот", од кој се "нападнати". Ова предизвикува проширување на околните капилари и појавата на симптомите. Во нашето око тогаш е препознатлива реакција на чешање, водени очи, кивање, кашлање, засипнатост, исип, дијареа, повраќање, а во потешките случаи оток кој го запира дишењето. Всушност, имунолошкиот одбранбен систем се бори против несакани супстанции преку создавање на антитела.

Алергии на кравјо млеко и млечни производи
Алергии на протеини од кравјо млеко, се јавуваат кај децата од 0,5% до 7% од бебињата помлади од шест месеци. Покрај повраќање, чувствителноста на млечни протеини предизвикува и дијареа, крвава столица, исип и други симптоми на алергиски реакции. Ова се објаснува со фактот дека протеините од кравјото млеко се обично првите со кои доаѓаме во контакт. За среќа, преосетливост на кравјо млеко често не е трајна појава. Околу 85% од децата во кои имало докажана алергија на кравјо млеко, престануваат да бидат алергични на возраст од три години, така што подоцна може да се пие слободно.
Важно е да се идентификува алергија на млеко што е можно поскоро. Ако млекото на време се промени може да помогне во спречување на егзема, кај детето може да се појави склоност да реагира на него. Со тек на време може да се намали ризикот од егзем и други алергиски реакции. Важно е да се препознае чувствителноста на млеко и да се елиминира пред да почне да се дава цврста храна. Алергичните деца ретко се осетливи само на еден вид на храна.
Во прилог на млеко и млечни производи, храна која предизвикува алергии се јајца, риба, школки, свинско месо, житарици, соја, домати, кромид, зелка, агруми и сокови, јагоди, кикирики, ореви, бадеми, лешници и чоколадо.
Алергија на мајчиното млеко
Најдобрата храна за бебиња е мајчиното млеко. Ова млеко содржи релативно малку алергени, а истовремено детето добива на антиалергиски својства и имуноглобулини со антиинфекциски својства.
Ако со тестовите се потврди алергија на мајчиното млеко, не мора да се престане со доење. Мајките од семејства каде што има алергии, и мајките на предвремено родени и оние со ниска телесна тежина треба да бидат свесни дека доењето го намалува развојот на алергии во подоцнежната возраст. Со правилна (дури и ако многу рестриктивна) исхраната, може да се продолжи успешно да се дои. Сепак, тоа мора да биде темелно менување на исхраната на мајката. Тоа е особено важно дека мајчиното млеко, и покрај ограничувањата е доста добро за бебето. Мајчиното млеко во првите шест месеци од животот му нуди на детето сè што треба за нормален раст и развој.
Како да се спречат алергиите?
Вреди да се напомене дека ако бебето е алергично на кравјо млеко, што е најчест алерген, а мајката пие млеко и / или конзумира млечни производи, дури и во мала количина, протеините од кравјото млеко содржани во мајчиното млеко може да предизвикаат алергиска реакција кај бебињата . Затоа, во вакви случаи се препорачува да се избегне млеко и млечни производи, важно е да се пијат доволно течности и доење на потреба. Заблуда е дека "млеко прави млеко".
Рана превенција од алергии (спречување на развојот на чувствителност на специфични алергени) треба да биде важна цел, особено за деца кои имаат генетски тенденции за алергиски реакции. Најдобриот метод на превенција е избегнување на изложеност на заеднички супстанции кои предизвикуваат алергии за време на критичните периоди на развојот на осетливост на алергенси. Овој период трае во првите шест месеци, и поголемиот дел од првата година од животот.
Алерголозите во литературата и праксата ги потенцираат придобивките од доењето за алергичните деца. За секое дете, особено за алергично, доењето се до втората година многу е препорачливо.
www.laleche.org
www.ilca.org
www.acog.org
Важни настани - д-р T.Beri Brazelton